Toplumda sağlığın korunması ve hastalıkların oluşumunun önlenmesinde çok sektörlü bir yaklaşım ile “Türkiye Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Programı ve Türkiye Aşırı Tuz Tüketiminin Azaltılması Programı” yürütülmekte ve söz konusu Programlar tuz ve şeker tüketiminin kademeli olarak önerilen seviyelere düşürülmesi için çeşitli aktiviteleri içermektedir. Bu kapsamda Bakanlığımız ile Türkiye Lokantacılar ve Pastacılar Federasyonu (TLKPTF) ve Tüm Aşçılar ve Pastacılar Konfederasyonu (TAŞPAKON) arasında ‘‘Aşırı Tuz ve şeker Tüketimini Azaltan Lokantacılar ve Pastacılar Protokolü’’ imzalanmıştır.
Toplum sağlığının korunması maksadıyla ilgili TAŞPAKON’a bağlı üyelerin yer aldığı gönüllü işletmelerden aşırı tuz kullanımını yılda %4 ve aşırı şeker kullanımını yılda %5 oranında azaltan ve ilgili koşulları sağlayan işletmelere, il oda başkanlıkları tarafından “Aşırı Tuz Kullanımını Azaltan İşletme Belgesi” ve/ veya “Aşırı Şeker Kullanımını Azaltan İşletme Belgesi” verilecektir. Bu kapsamda işletme sahiplerini bu konuya özendirmek ve bilgilendirmek amacıyla, 31.10.2019 tarihinde Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Dr. Mehmet Emin İNCE başkanlığında, Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar Birim Sorumlusu Dr. Eda OĞAN ve Uzm. Dyt. Merve EYİNACAR tarafından sunum gerçekleştirilmiştir, işletmelere yapmaları gereken çalışmalar konusunda bilgilendirme yapılmıştır.