Çocuk, Ergen, Kadın ve Üreme Sağlığı Birimi

BİRİMİN GÖREVLERİ 



Çocuk, Ergen, Kadın ve Üreme Sağlığı

a) Anne ve bebek ölümleri inceleme komisyonları kurmak, anne ve bebek ölümlerinin
tespit edilmesi ve gecikme modellerine göre ölümlerin raporlamak, ilgili birimlerle birlikte değerlendirmek, önceliklendirmek, yerel çözümler ve stratejiler geliştirmek, geliştirilen çözümlerin hayata geçirilmesini takip etmek.
b) Evlilik öncesinde, gebelik, yenidoğan ve çocukluk döneminde gerçekleştirilen tüm tarama programlarının il genelinde ilgili sağlık kuruluşlarında sağlıklı şekilde yürütülmesini sağlamak, lojistik süreçleri ve tarama programlarında saptanan şüpheli vakaları yönetmek, program göstergelerini takip etmek. 
c) 15-49 yaş kadın, gebe, lohusa, bebek, çocuk ve ergen izlemlerinin Bakanlıkça belirlenen standartlara uygun olarak uygulanmasını sağlamak, göstergeleri takip etmek, uygulayıcılara geri bildirim vermek.
ç) Gebe, emzikli ve bebek/küçük çocuk beslenmesine yönelik doğru uygulamalarının yerleştirilmesinin sağlanması için ulusal politikalar ve programlar çevresinde yerel çalışmalar yapmak.
d) Anne, çocuk ve ergen sağlığının korunması ve geliştirilmesi için ulusal politikalar ve programlar çerçevesinde ilin özelliklerine göre gerekli stratejileri belirlemek, uygulamak.
e) Çocuk, ergen, kadın ve üreme sağlığı konularında sağlık personelinin bilgi ihtiyacını belirlemek ve ulusal politikalar ve programlar çevresinde gereken eğitimleri düzenlemek.
f) Çocuk, ergen, kadın ve üreme sağlığı konularında ulusal politikalar ve programlar çevresinde halka yönelik eğitimler, farkındalık çalışmaları düzenlemek.
g) Evlilik ve gebelik öncesinde, gebelikte, doğumda, lohusalıkta ve bebek çocuk sağlığının korunması ve geliştirmesi için sağlık kurum ve kuruluşlarında bireysel bilgilendirme, danışmanlık ve gerekli tüm sağlık hizmet sunw1rnnun ulusal politikalar ve programlar çevresinde verilmesini sağlamak. 
ğ) Riskli gebeliklerin önlenmesi ve olumsuz sonuçlarının ortadan kaldırılması amacıyla ulusal politikalar ve programlar çevresinde yerel stratejiler belirlemek ve uygulamak. 
h) Yaşam boyu kadın ve erkeğin üreme sağlığının korunması ve geliştirilmesi ve hizmet ihtiyacının ulusal politikalar ve programlar çevresinde karşılanmasını sağlamak, toplumun ve gençlerin bu alanda bilinçlenmesine katkıda bulunmak için gerekli çalışmaları yapmak. 
ı) Okul sağlığı çalışmalarını, müdürlük içi ilgili birimler ve il milli eğitim müdürlüğü ile koordine etmek, çalışmaların izleme ve değerlendirmesini gerçekleştirmek. 
i) Çocuk, ergen, kadın ve üreme sağlığı hizmetlerinin il genelinde tüm sağlık kurum ve kuruluşlarında standart, etkili ve sürekli bir şekilde yürütülmesini sağlamak.
j) Çocuk, ergen, kadın ve üreme sağlığı konularında ulusal politikalar ve programlar çevresinde yürütülen çalışmaları il düzeyinde diğer ilişkili kurum ve kuruluşlarla koordine edilmesini sağlamak.
k) Faaliyet alanında istatistiki bilgilerin toplanmasını, yerel araştırma ve incelemelerin yapılmasını koordine ve kontrol etmek, il genelinde yürütülen programlarla ilgili verileri değerlendirmek, düzeltici faaliyetler belirlemek ve uygulanmasını sağlamak. 
1) Faaliyet alanlarıyla ilgili hizmet içi eğitim programı hazırlamak ya da hazırlanmasını sağlamak, bu eğitimlerin gerçekleştirilmesini sağlamak.
m) İl Sağlık Müdürü tarafından verilen benzeri görevleri yapmak.



Kanser Birimi
a) Kanser Kontrol Programının il düzeyinde yürütülmesini sağlamak, etkilerini izlemek, değerlendirmek ve geliştirilmesini sağlamak için çalışmalar yapmak.
b) Aktif kanser kayıtlığı hizmetlerini yürütmek, kanser verilerini toplamak, verilerin kalitesini (tamlık, geçerlilik ve zamanındalık) değerlendirmek, yeterli kalitede veri elde etmek için gerekli iyileştirmeleri yapmak ve Bakanlığa verileri göndermek.
c) Kanser kayıt elemanlarının hizmet içi eğitimlerini sağlamak.
ç) Kanser taramaları ile ilgili her türlü istatistiki bilgiler toplamak, verilerin analizini yapmak ve gerekli tedbirleri almak.
d) Ulusal kanser tarama standartlarını uygulamak, kanser taraması yapan birimlerle koordineli olarak tarama hizmetlerini yürütmek, geliştirmek ve hizmet içi eğitim ile halk eğitimlerini yürütmek.
e) Kanser tarama sonrası, ilgili birimlerle kalite kriterlerine göre teşhis merkezlerini oluşturmak, aktif çalışmalarını sağlamak, birinci basamaktan gönderilen tarama sonrası pozitif çıkan vakaların takibini yapmak ve sonucu Başkanlığa bildirmek.
f) Kanser Erken Teşhis ve Tarama Eğitim Merkezlerinin (KETEM) planlanması ve kuruluş işlemlerini yürütmek, mobil tarama araçlarının temini için projeler üretmek.
g) İl kanser danışma komisyonunu oluşturmak, sekretaryasını yürütmek, komisyonda belirtilen sorunların çözümünü sağlamak ve çözülmeyen sorunları Başkanlığa bildirmek.
ğ) Kanserle mücadeleye yönelik kanıta dayalı bilimsel yöntemleri uygulamak ve olası kanser etkenlerinin ortadan kaldırılmasına yönelik işlemleri yürütmek.
h) Kansere yol açan çevresel, davranışsal ve mesleki faktörlerden tüm halkın/çalışanların korunmalarına ve ilgili tarafların bilinçlendirilmesine yönelik gerçek/tüzel kişiler ve gönüllü kuruluşlarla birlikte eğitimler ve çalışmalar yürütmek, koordine etmek, denetlemek ve kamuoyuna bilgilendirmek.
ı) Faaliyet alanlarıyla ilgili hizmet içi eğitim programı hazırlamak ya da hazırlanmasını sağlamak, bu eğitimlerin gerçekleştirilmesini sağlamak.
i) Eğitim materyalleri ile ilgili basım, çoğaltım ve dağıtım işlemlerini yürütmek.
j) Kanserden koruyucu diğer ulusal programların (tütün, obezite, fiziksel inaktivete vb. yönelik) yürütülmesinde ilgili birimlerle işbirliği yapmak.
k) İl Sağlık Müdürü tarafından verilen benzeri görevleri yapmak.


BEBEK DOSTU PROGRAMI

BEBEK DOSTU PROGRAMI


1-) AİLE SAĞLIĞI MERKEZİ  

1.1) ANNE SÜTÜ VE EMZİRME DOSYASI
AİLE HEKİMLİĞİ EMZİRME VE ANNE SÜTÜ DOSYASINDA BULUNMASI GEREKEN EVRAKLAR
AİLE SAĞLIĞI BİRİMİ İÇİN EMZİRME POLİTİKASI ÖRNEĞİ
GEBELERE VERİLEN EĞİTİMİN İÇERİĞİ BELGESİ
GEBE İÇİN EMZİRME VE ANNE SÜTÜ EĞİTİMİ KAYIT FORMU
EMZİREN ANNE İÇİN ANNE SÜTÜ VE EMZİRME EĞİTİMİ KAYIT FORMU

1.2) İLGİLİ BELGELER
BEBEK VE KÜÇÜK ÇOCUKLARIN BESLENME PROGRAMLARI GENELGESİ
BEBEK VE KÜÇÜK ÇOCUK BESLENME PROGRAMLARI UYGULAMA REHBERİ
BİRİNCİ BASAMAK DEĞERLENDİRME FORMU
BİRİNCİ BASAMAK SAĞLIK KURULUŞLARI BEBEK DOSTU DEĞERLENDİRME AKIŞ ŞEMASI
BAŞARILI EMZİRMENİN ON ADIMI
EMZİRME VE ANNE SÜTÜ İLE İLGİLİ SIKÇA SORULAN SORULAR

2-) HASTANELER  

BEBEK VE KÜÇÜK ÇOCUKLARIN BESLENME PROGRAMLARI GENELGESİ
BEBEK VE KÜÇÜK ÇOCUK BESLENME PROGRAMLARI UYGULAMA REHBERİ
BEBEK DOSTU HASTANE BAŞVURU DOSYASI
BAŞARILI EMZİRMENİN ON ADIMI
EMZİRME POLİTİKASI HASTANE ÖRNEĞİ
EMZİREN ANNE İÇİN ANNE SÜTÜ VE EMZİRME EĞİTİMİ KAYIT FORMU
GEBE İÇİN EMZİRME VE ANNE SÜTÜ EĞİTİMİ KAYIT FORMU
BEBEK DOSTU HASTANE DEĞERLENDİRME AKIŞ ŞEMASI    
HASTANE KENDİ KENDİNE DEĞERLENDİRME FORMU
EMZIRME ÖYKÜ FORMU
EMZIRME GÖZLEM FORMU
EMZİRME VE ANNE SÜTÜ İLE İLGİLİ SIKÇA SORULAN SORULAR


16 Şubat 2024