Otizm Spektrum Bozukluğu; belirtileri yaşamın ilk üç yılında ortaya çıkan nörogelişimsel bir bozukluktur. Farkındalığın ilk adımı Otizmin belirtilerini bilmek ve söz konusu belirtiler gözlendiğinde vakit kaybetmeden sağlık kuruluşlarının ilgili birimlerine başvurmaktır.
Otizm Sprektrum Bozukluğu Takip ve Tarama Programı kapsamında 18-36 aylık tüm çocuklar aile hekimlerimiz tarafından taranmaktadır. Otizm riski tespit edilen çocuklar çocuk-ergen psikiyatristine sevk edilmekte ve erken tanı sağlanmaktadır. Başta anne babalar olmak üzere, sağlık personellerinin ve öğretmenlerin, beyin gelişiminin en hızlı olduğu erken çocukluk döneminde otizmin farkına varmaları, bireylerin gelişimlerinin desteklenmesi ve toplumsal hayata katılımlarının sağlanması için oldukça önemlidir.
Sessiz, içine kapanık, nasılsa konuşur gibi bazı yanlış inanışlar ya da toplum tarafından damgalanma veya ayrımcılığa uğrama kaygıları otizmli çocukların tanı ve tedavisinde gecikmelere yol açabilmektedir. Unutulmamalıdır ki Otizm, ne kadar erken yaşta tanınır ve uygun bir şekilde yönlendirilirse, tedavisinde o kadar olumlu sonuçlar alınan bir bozukluktur. Erken tanı sonrası en etkili tedavi, erken dönemde başlanan yoğun, kesintisiz ve nitelikli özel eğitimdir.
Otizm Spektrum Bozukluğu Olan Bireylere Yönelik II. Ulusal Eylem Planı (2023-2030) kapsamında ilimiz kamu kurum/kuruluşlarında çalışan personele yönelik otizm farkındalığı oluşturmak maksadıyla farkındalık çalışmaları/eğitim yapılması Otizm İl Eylem Planı kararınca istenmiştir. Bu kapsamda Gaziantep İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Personeline yönelik 27 Haziran 2025 Cuma günü saat 14.00’de Gaziantep Münif Paşa İl Halk Kütüphanesinde Cengiz Gökçek Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesinde görevli Çocuk Psikiyatri Uzmanı Dr. Gizem Yılmaz Saygılı tarafından “Otizmde Etiyoloji, Tanı ve Tedavi Süreçleri” konulu eğitim gerçekleştirilmiştir.