12 EKİM DÜNYA ARTRİT GÜNÜ
16 Ekim 2024

HAREKETİN GÜCÜ ARTRİTİ YENER

Dünya genelinde 1.7 milyar kişinin yaşam kalitesini ve topluma katılımını olumsuz etkileyen kas ve
iskelet sistemi hastalıklarının en önemli ve yaygın grubunu temsil eden artritler günlük hayatın her zamanki gibi sürdürülmesini kısıtlayan fiziksel, sosyal ve ekonomik etkileri nedeniyle önemli bir halk sağlığı sorunu olarak kabul edilmektedir. Bu hastalığa dikkat çekmek için her yıl 12 Ekim Günü Dünya Artrit Günü olarak kutlanmaktadır. Bu gün vesilesiyle Gaziantep İl Sağlık Müdürlüğü ve Şehitkamil Belediyesi işbirliğiyle
Şehitkamil Kültür Merkezinde belediyenin spor merkezlerine kayıtlı kadın kursiyerlerin ve spor eğitmenlerinin katılımı ile konferans düzenlendi. Düzenlenen programa Şehitkamil Belediyesi Başkan Yardımcısı Umut SALCAN, Şehitkamil Belediyesi Spor Müdürü Fırat AKKAYA, Şehitkamil İlçe Sağlık Müdürü Dr.Erol KARATAŞ ve İl Sağlık Müdürlüğü Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar Birim Uzmanı Merve EYİNACAR katıldı. Konferansın açılış konuşmasını yapan Şehitkamil İlçe Sağlık Müdürü Dr. Erol KARATAŞ koruyucu sağlık hizmetlerinin önemine değinerek, hareketli yaşam, sağlıklı beslenme ve stres yönetiminin kaliteli bir yaşamın anahtarları olduğunu dile getirdi.

Konferans Gaziantep Şehir Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Klinik Şefi Uzm.Dr. Ali GÜNERİ tarafından Hareketin Gücü Artriti Yener söyleşisi ile başladı. Güneri konuşmasında; halk arasında iltihaplı eklem hastalığı/romatizması olarak da bilinen artritin; dünya genelinde 1,7 milyar insanı etkileyen, fiziksel, sosyal ve ekonomik problemler oluşturan ve hastaların yaşam kalitesiyle beraber topluma katılımını da olumsuz etkileyen önemli bir eklem rahatsızlığı olduğuna değindi. Uzm.Dr.Ali GÜNERİ her yaşta görülen artritin kadınlarda dah sık görüldüğüne de değindi. Artrit rahatsızlığının ilerleyici ve kalıcı eklem hasarına yol açabilmesi nedeniyle erken tanı ve tedavinin oldukça önemli olduğuna, artrit tedavisinin olmazsa olmazlarının ilaç tedavisi, fizik tedavi, günlük yaşam egzersizleri ve sağlıklı beslenme olduğunu vurguladı. Gaziantep Şehir Hastanesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Kliniği’nde artritli hastalar dahil tüm kas iskelet sistemi rahatsızlıkları için poliklinik, yatan hasta servisi ve fizik tedavi üniteleriyle hizmet verilmektedir.

Ardından Şehitkamil Abdulkadir Konukoğlu Sağlıklı Hayat Merkezinde görevli Uzm.Fzt. Feride ATAY ise Artritte Egzersiz Tedavisi ile Sağlıklı Bir Yaşam İçin Günlük Egzersiz Önerilerinde bulundu. Atay, ilaç tedavisine ek olarak egzersizin artrit ve romatizmal hastalıklarda tedavinin önemli bir parçası olduğuna değinerek, Sağlıklı Hayat Merkezi’nde verilen bireysel danışmanlık hizmetlerinden ve kronik hastalıkların yönetiminin bütünsel bakış açısı ile doktor, fizyoterapist, diyetisyen ve psikolog işbirliği ile gerçekleşmesinin gerekliliğini vurguladı.

Sağlıklı Hayat Merkezinden Uzm.Dyt. Tuğba TEKEREK tarafından Sağlıklı Beslenme Herkes İçin Mümkün söyleşisinde ise; artrit hastalarına önerilen sebze, meyve, balık, tam tahıllı ürünlerden ve sağlıklı yağlardan oluşan akdeniz beslenme modelinden ve sağlıklı yetişkin bireylerin günlük alması gereken besin grubu porsiyonlarına değindi. Ayrıca Sağlıklı Hayat Merkezi’nde kişiye özel hazırlanan beslenme programları ile bütüncül tedavi yaklaşımı ile obezite başta olmak üzere hastalıklarda beslenme tedavisi üzerine yapılan hizmetlerden bahsetti.

Katılımcılar, konferansın ardından sorularını yönelterek bilgi alma fırsatı buldu. Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar Birimi tarafından açılan stantta konuya ilişkin broşürler dağıtıldı.

Dünya genelinde çok sayıda insanın yaşam kalitesini ve topluma katılımını olumsuz etkileyen artrit hastalığına karşı toplumda farkındalık oluşturmayı amaçlayan bu etkinlik katılımcılar tarafından büyük ilgi gördü. 


  • ..
  • .
  • .
  • .
  • .
  • .
  • .
  • .
  • .
  • .
  • ..
  • .