31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü
03 Haziran 2025

31 Mayıs tarihi,  tütün ürünü kullanımının sağlık ve diğer zararları konusunda toplumda farkındalık oluşturmak, tütün ürünü kullananlara bırakmaları yönünde bilinç kazandırmak ve sağlıklı yaşam davranışlarını geliştirmek amacıyla Dünya Sağlık Örgütü tarafından “Dünya Tütünsüz Günü” olarak ilan edildi.

Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de 31 Mayıs Günü “Dünya Tütünsüz Günü” olarak amaca yönelik çeşitli etkinliklerle kutlanmaktadır. Tüm illerimizde il sağlık müdürlüklerimiz,  sivil toplum kuruluşları ve paydaş kurumlar tarafından yapılan faaliyetlerle tütün ürünlerinin zararlarına dikkat çekilmekte, bırakmak isteyenler teşvik edilmektedir.  

Küresel tütün salgını, önlenebilir hastalık ve ölüm sebepleri arasında ilk sırada yer almakta ve dünyada her yıl 8 milyondan fazla kişinin ölümüne sebep olmaktadır. Bu ölümlerin yaklaşık 1 milyonunu, tütün kullananlar değil, tütün dumanına maruz kalanlar oluşturmaktadır. Dünya genelindeki 1 milyardan fazla tütün ürünü kullanıcısının, yaklaşık % 80'i düşük ve orta gelirli ülkelerde yaşamaktadır. Tütünle ilişkili hastalık ve ölümlerin en fazla olduğu ülkeler de yine düşük ve orta gelirli ülkelerdir. 

Dünya Sağlık Örgütü tarafından, bu yıl kutlanacak olan “Dünya Tütünsüz Günü” etkinliklerinin ana teması, “Gençleri endüstri manipülasyonundan korumak ve tütün ve nikotin kullanımından korumak ” olarak belirlendi.

Tütün endüstrisinin uygulamalarını anlamak, tütün kontrol politikalarının başarısı için çok önemlidir. Bu bağlamda, tütün ürünlerinin, üretici tarafından önerildiği gibi tüketilmesi halinde, normal kullanıcılarının yarısına kadarını öldürebilen yasal olarak mevcut tek ürün olduğunu anlamak da önemlidir.

Günümüzde %80’i gelişmekte olan ülkelerde olmak üzere, dünyada 1,3 milyar kişi ülkemizde ise 14.8 milyon kişi sigara içmektedir. Ülkemizde her yıl yaklaşık 100.000 kişi tütün kullanımına bağlı hastalıklar nedeniyle hayatını kaybetmektedir.

Sigara, içenleri olduğu kadar çevresindeki kişileri de etkilemektedir. Dünya Sağlık Örgütü’nün tahminlerine göre, 700 milyonçocuk yani dünyadaki çocukların yarısı sigara dumanına maruz kalmaktadır.Her yıl dünyada 600 binin üzerinde kişi sigara dumanına maruz kalmanın sonucu ölmektedir. Toplumu Pasif sigara dumanının zararlarından korumanın yegâne yolu sigara kullanımının bütün kapalı alanlarda yasaklanmasıdır.

Bu sebeple sigara kullanımının bırakıldığı andan itibaren sağlık açısından vücutta oluşturduğu risklerde gerilemenin başladığı da akıldan çıkarılmayarak en yakın zamanda zararın neresinden dönülse kârdır diyerek sigara bırakılmalıdır.

Sigara bırakıldığı andan itibaren, oluşturduğu sağlık riskleri gerilemeye başlamakta ve vücutta olumlu değişiklikler yaşanmaya başlamaktadır. 

 

Sigara bırakıldığı andan itibaren;

20. dakikada

:

Kan basıncı ve kalp hızı normale döner.

8. saatte

:

Kanda oksijen düzeyi normale döner.

24. saatte

:

Karbonmonoksit vücuttan atılır, akciğerler temizlenmeye başlar.

48. saatte

:

Nikotin vücutta saptanamaz.

72. saatte

:

Nefes almak kolaylaşır.

2-12. haftada

:

Dolaşım düzelir.

3-9. ayda

:

Nefes darlığı ve öksürük azalır.

5. yılda

:

Kalp krizi riski yarıya iner.

10. yılda

:

Kalp krizi riski sigara içmeyenlerle eşitlenir ve akciğer kanseri riski yarıya iner.

 

Sigarayı bırakmaya karar verdiğiniz andan itibaren bizler sizin yanınızdayız ve karşılaşacağınız zorlukları birlikte aşmaya hazırız.

31 Mayıs Dünya Tütünsüz Gününde sizi sigarayı bırakmaya davet ediyoruz. Ailenizi ve çocuklarınızı sevindirin, torunlarınızı görme şansınız olsun ve onlara anlatacak bir anınız olsun. Sevdiklerinize en güzel hediyeniz sigarasız sağlıklı bir hayattır. Sigara canavarı ile savaşta geç kalmayalım, yalnızca irade yetmeyeceği için bağımlıları da küçük görmeyelim, tedavi olanaklarını bulalım, destek olalım. Sigarayı bırakmak isteyen vatandaşlarımıza destek çalışmalarımız devam edecek olup, bütün vatandaşlarımıza sigaradan arınmış mutlu ve sağlıklı bir yaşam dileriz.

Toplum sağlığını korumak, bağımlılıklardan uzak sağlıklı nesillerin yetişmesini sağlamak ve “Tam Dumansız Türkiye” için tütünle mücadele çalışmaları, kararlılıkla ve güçlendirilerek sürdürülecektir.

  • 1.jpg
  • 2.jpg
  • 3.jpg