Acil Servis Hekimlerine Verilen Akılcı Antibiyotik Eğitimi
18 Şubat 2019

Sağlık hizmetleri bir ülkedeki dinamik sektörlerden biridir. Bu hizmetin önemli ayaklarından bir de sağlık kuruluşlarımızda yer alan acil servislerdir.

Acil servis hizmetlerinde doğru ve zamanında yapılan tıbbi müdahale hayat kurtarmakta, kimi zaman en küçük gecikme ise telafisi mümkün olmayan sonuçlara yol açabilmektedir. Bu nedenle acil müdahalelerin yapıldığı birimlerin en iyi şartlarda hizmet vermesi büyük önem taşımaktadır.

Bildiğiniz gibi Bakanlığımızın önem verdiği stratejik konulardan biri de akılcı ilaç kullanımıdır. Bu başlık altında yer alan antibiyotik kullanım oranları konusunda hem Bakanlığımız emirleri doğrultusunda hem de İl Sağlık Müdürlüğü olarak ilimizde pek çok çalışma yapmaktayız. Bu çalışmalar üretilen bir farmasötik ürünün yaşam döngüsü içinde etkin rol oynayan tüm aktörlerini, yani hekim, eczacı, yardımcı sağlık personeli, hasta ve hasta yakınlarını kapsamaktadır. Bu kapsamda halkanın önemli bir bileşeni olarak siz hekimlerimize uzman hekimlerimiz tarafından güncel bilgilendirme yapmak, konu hakkında görüş ve önerilerinizi almak amacıyla bu toplantıyı planladık.

Dünyamız 21. yüzyıla gelmiş olduğu halde yanlış, gereksiz, etkisiz ve yüksek maliyetli ilaç kullanımı tüm dünyada çeşitli boyutlarda sorunlara neden olmaktadır. Kullanılan ilaca bağlı hastalık, ölüm oranı, yan etki riskinin artması, kaynakların yanlış tüketilmesiyle karşılaşılan mali yük, direnç gelişimi gibi sorunlar oluşmaktadır.

Günümüzde antibiyotiklerin gereksiz kullanımı önemli bir sağlık sorunu olarak karşımıza çıkmaktadır. Akılcı olmayan antibiyotik kullanımı, toplumda ve hastanelerde büyük bir problem haline gelen antibiyotik direncine sebep olmaktadır. Gelişmiş ülkelerde antibiyotikler en sık tüketilen ilaçlar içinde 3– 5’inci sırada yer alırken ne yazık ki, ülkemizde ilk sırada yer almaktadır.

İdeal antibiyotik kullanımı için, hekim; doğru tanı sonrası, doğru antibiyotik, en uygun yoldan, etkin dozda, optimum aralıklarla, uygun süreyle tedaviyi planlamalıdır. Doğru antibiyotik kullanımı için, bakteriyel bir enfeksiyonun varlığı mutlaka sorgulanmalıdır. Tanı açısından gerekli değerlendirme yapılmadan ve enfeksiyon olmaksızın antibiyotik kullanılması, seçilen antibiyotiğin yanlış olması, antibiyotik dozunun yetersiz veya aşırı olması, doz aralıklarının uygunsuz olması durumlarında antibiyotikler uygun kullanılmamış olur.

Özellikle grip ya da nezle gibi virüslere bağlı üst solunum yolu enfeksiyonlarında  antibiyotiklerin tedavide yeri olmadığı unutulmamalıdır. Bu hastalıklarda antibiyotik kullanımı, iyileşme sürecini kısaltmaz, virüslerin diğer insanlara yayılmasını engellemez aksine antibiyotik direncine, vücut hücrelerinin ölmesine, vücut direncinin azalmasına ve antibiyotiğin yan etkilerine maruz kalarak iyileşme sürecinin uzamasına neden olmaktadır. Mevcut klinik araştırmalar yanlış antibiyotik kullanımının en çok ÜSYE’da gerçekleştiğini göstermektedir. Ateşi düşürmek amacıyla antibiyotik kullanımı da yine sıkça yapılan yanlışlardan biridir. Hasta kendisini iyi hissetse bile tedaviyi, hekimin belirttiği süreden önce sonlandırmamalı, artmış veya reçetesiz alınmış antibiyotikler yerine de her zaman güncel reçete edilmiş antibiyotikler kullanılmalıdır.

Sonuç olarak sağlık kuruluşlarımızın vitrini ve sağlık sisteminin aynası olan,  sunulan hizmetin kalitesi, gelişmişlik göstergeleri ile doğru orantılı olan acil servislerde, fedakarca mesleğini icra etmeye çalışan hekim arkadaşlarımıza verilen bu bilgilendirmelerin faydalı olmasını diler, Özel NCR Hospital Hastanesi’ne katkılarından dolayı teşekkür ederim.