9 Şubat Dünya Sigara Bırakma Günü…
Tüm insanların sağlığını tehdit eden en önemli etkenlerden biri sigara kullanımıdır. Önemli bir halk sağlığı sorunu olan sigara kullanımı aynı zamanda birey ve ülke ekonomisini olumsuz yönde etkileyen bir bağımlıktır. Sigaranın zararları konusunda toplumsal farkındalık oluşturmak ve davranış değişikliğini sağlamak amacıyla Dünya Sağlık Örgütü tarafından 1987 yılında 9 Şubat “Dünya Sigarayı Bırakma Günü” olarak kabul edilmiştir.
Sigara, doğum öncesi dönemden başlayarak, çocuk ve erişkinlikte ölüme kadar götüren 50’nin üzerinde sağlık sorununa yol açmaktadır. Önlenebilir hastalık ve ölüm sebeplerinin en önde gelenlerinden biridir.
Günümüzde %80’i gelişmekte olan ülkelerde olmak üzere, dünyada 1,3 milyar kişi ülkemizde ise 14.8 milyon kişi sigara içmektedir. Ülkemizde her yıl yaklaşık 100.000 kişi tütün kullanımına bağlı hastalıklar nedeniyle hayatını kaybetmektedir.
Sigara, içenleri olduğu kadar çevresindeki kişileri de etkilemektedir. Dünya Sağlık Örgütü’nün tahminlerine göre, 700 milyon çocuk yani dünyadaki çocukların yarısı sigara dumanına maruz kalmaktadır. Her yıl dünyada 600 binin üzerinde kişi sigara dumanına maruz kalmanın sonucu ölmektedir. Toplumu Pasif sigara dumanının zararlarından korumak da önem arz etmektedir.
ALO 171 Sigara Bırakma Danışma Hattımıza ve Sigara Bırakma Polikliniklerimize müracaat ederek bir an önce iyileşmeye başlamak için geç değil. Ayrıca 2018 yılında 1398 vatandaşımız polikliniklerimize başvurarak sigarayı bırakmıştır.
Sigarayı bırakmaya karar verdiğiniz andan itibaren bizler sizin yanınızdayız ve karşılaşacağınız zorlukları birlikte aşmaya hazırız.
9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Gününde sizi sigarayı bırakmaya davet ediyoruz. Ailenizi ve çocuklarınızı sevindirin, torunlarınızı görme şansınız olsun ve onlara anlatacak bir anınız olsun. Sevdiklerinize en güzel hediyeniz sigarasız sağlıklı bir hayattır. Bütün vatandaşlarımıza sigaradan arınmış mutlu ve sağlıklı bir yaşam dileriz.