1-7 MAYIS BİLİŞİM HAFTASI
03 Haziran 2025

Teknoloji, günlük yaşantımızda önemli bir rol oynamakta ve giderek hayatımızın vazgeçilmez bir parçası haline gelmektedir. Teknoloji birçok alanda kullanıcılarına çeşitli fırsatlar sunan; her türlü bilgiye ulaşma, paylaşma, eğlence, alışveriş gibi birçok imkânı sağlayan, insanların duygu ve düşüncelerini rahatça ortaya koymasına izin veren, kısacası birçok alanda hayatı kolaylaştıran önemli bir bilişim ve iletişim aracıdır. Ülkemizde 1-7 Mayıs Bilişim haftası olarak kutlanmaktadır.

Teknolojinin sunduğu bu sayısız imkânların aşırı, kontrolsüz ve yanlış bir şekilde kullanılması ise bağımlılık riskini beraberinde getirmekte ve kişilerin hayatında ciddi zararlara sebep olabilmektedir. Bu zararlar arasında fiziksel ve psikososyal bir takım problemler yer almaktadır. Teknolojiyi aşırı, yanlış ve bilinçsiz bir şekilde kullanan bireylerde çok yönlü etkiler görülür. Fiziksel olarak halsizlik, beden duruşunda bozukluk, ellerde uyuşma, gözlerde yanma ve batma, kas ağrıları gibi şikayetler görülürken; psikososyal olarak ise obsesif (takıntılı), depresif, aşırı savunmacı, kaygılı, düşük özgüven, yalnızlaşma ve yüz yüze ilişki kurmakta güçlük yaşama, sorumluluklarını erteleme gibi problemler görülebilmektedir.

Teknoloji bağımlılığı her yaşta ve cinsiyette görülen bir rahatsızlık olmakla beraber çocuklar ve gençlerin bu riski daha çok taşıdığı bilinmektedir. Kişilerin teknolojik araçlarla geçirdikleri vakit ve hangi amaç doğrultusunda bu araçları kullandıkları değişiklik gösterebilmektedir. Belli bir süre içinde belli amaç doğrultusunda gerçekleştirilen uzun süreli teknoloji kullanımı zamanla daha da artarak problemli bir kullanıma, devamında da bağımlılığa dönüşebilmektedir.

Çocuklar ve gençler başta olmak üzere tüm toplumu teknolojinin bilinçli, güvenli ve etkin kullanımına teşvik etmek, bu konuda bilgilendirmek, aşırı, zararlı teknoloji kullanımını önlenmek büyük önem gerektirmektedir.

Teknoloji kullanımı ile ilgili problemler yaşayan ve psikolojik desteğe ihtiyaç duyan vatandaşlarımız Psikososyal Destek hizmeti için 0342 220 05 05/Dâhili:1142-1145, 0342 517 52 58/Dâhili:113-115 ve 0342 322 51 80iletişim numaralı hatları arayarak ulaşabilirler.



0-3 yaş grubu çocuklar ve teknolojik cihazlar
Bilişim teknolojilerinin çocukların biyopsikososyal gelişimine etkisi
Güvenli internet bilgi dolabı
Güvenli internet kılavuzu 
İnternet Çocuk Rehberi
Teknoloji ve İnternetin Güvenli Kullanımı
İnternetin Güvenli Kullanımı İçin Anne-Babalara Öneriler
İnternet ve Sosyal Medya Kullanımı, Bilinçli ve Güvenli Kullanım