Ramazan Ayı Sigarayı Bırakmada Önemli Bir Fırsat!
04 Mayıs 2020

Tütün kullanımı dünyada şimdiye kadar karşılaşılan önlenebilir hastalık ve ölüm sebeplerinin başında gelmektedir. Ülkemizde her yıl yaklaşık 100.000 kişi tütün kullanımına bağlı hastalıklar nedeniyle hayatını kaybetmektedir. Tütün kullanımı, doğum öncesi dönemden başlayarak, yaşamın bütün evrelerinde 50’den fazlası kanser olmak üzere, akciğer hastalıkları, kalp-damar hastalıkları gibi ölüme kadar götüren pek çok kronik sağlık sorununa yol açmaktadır.

            İnsanların özgür iradelerinin güçlü olduğu Ramazan ayında da sigara kullanımı son derece ciddi sağlık sorunlarına sebep olabilmektedir. Tüm gün sigara içilmemesinin ardından iftardan sonra üst üste sigara içen kişilerde kanda aniden nikotin ve karbonmonoksit düzeyinin yükselmesiyle, damarlarda daralma ve organlara yeterince oksijen taşınamaması gibi sonuçlar ortaya çıkmaktadır. Bu kişilerde tansiyon yükselmesi ve buna bağlı beyin kanaması riskinin artmasıyla birlikte, ani nikotin artışı çarpıntıya ve kalp krizine neden olabilmektedir.

Kararlılığınız Önemli!

Ramazan ayında kişilerin manevi motivasyon ve kararlılık ile 16 saat kadar sigara içmeden kalabilmeleri sigarayı bırakmak için önemli bir fırsat olabilmektedir. Oruç nedeniyle uzun süre sigara içmeden kalabilmek, iftar sonrasında da içmemek konusunda sigara kullanan kişileri cesaretlendirmektedir. Manevi olarak kendimizi beslediğimiz bu özel günler, sigara kullanan kişilerin kararlılığına ve iradesine de pozitif katkılar sağlamaktadır. Sigara bağımlılığı ile mücadelede, sigaradan ayrı kalınan süreler ne kadar uzar ve sürekli hale gelirse sigaraya duyulan ihtiyaç da bir o kadar azalacaktır.

Sigara bırakıldığı andan itibaren, oluşturduğu sağlık riskleri azalarak, vücutta olumlu değişiklikler yaşanmaya başlamaktadır. Yapılan araştırmalarla sigara kullanan kişilerin büyük bir bölümünün Ramazan ayında bu alışkanlıklarını bırakabildikleri görülmektedir. Kişilerin Ramazan ayı ve sonrasında da sigaradan uzak kalabilmeleri adına baş edebilme yöntemleri arasında; öncelikle sigara kullanılmayan ortamlarda bulunulması, spor gibi aktivitelere zaman ayırılması, sigara akla geldiği zaman bir bardak su içilmesi, temiz havada yürüyüş yapılması gibi eylemler bulunmaktadır.

            COVİT 19 salgını sebebi ile sadece Sigara bırakma konusunda 7 gün 24 saat esasına göre hizmet veren Alo 171 Sigara Bırakma Danışma Hattı üzerinden hizmet verilmektedir.

Sigaranın psikolojik bağımlılığı ile mücadelesinde Ramazan ayı çok önemli bir süreçtir. Sizde bugün kendinize bir iyilik yaparak, Ramazan ayında sigarayı bırakmak için bir adım atabilirsiniz.

Sigara bırakıldığı andan itibaren;

20. dakikada

:

Kan basıncı ve kalp hızı normale döner.

8. saatte

:

Kanda oksijen düzeyi normale döner.

24. saatte

:

Karbonmonoksit vücuttan atılır, akciğerler temizlenmeye başlar.

48. saatte

:

Nikotin vücutta saptanamaz.

72. saatte

:

Nefes almak kolaylaşır.

2-12. haftada

:

Dolaşım düzelir.

3-9. ayda

:

Nefes darlığı ve öksürük azalır.

5. yılda

:

Kalp krizi riski yarıya iner.

10. yılda

:

Kalp krizi riski sigara içmeyenlerle eşitlenir ve akciğer kanseri riski yarıya iner.

Ramazan ayında da sigara bağımlılığından kurtulmak ve sağlığı için bu olumlu değişimi başlatmak isteyenlerin yanındayız.