Sürdürülebilir Beslenme
25 Nisan 2024

Sağlıklı beslenmenin kritik konularından birisi olan besin çeşitliliği iklim değişiminden olumsuz etkilenmektedir. İklim değişikliği, tarımsal ürünlerde, biyoçeşitliliği, kaliteyi ve verimliliği tehdit etmektedir. Besin üretiminin iklim krizine etkilerini azaltmanın ve iklim krizinin beslenme üzerine olan olumsuz etkisini azaltmanın yolu sürdürülebilir beslenmedir. Sürdürülebilir sağlıklı beslenme, besinlerin üretim aşamasında gezegene verilen zararı en aza indirmeyi, besin israfını azaltmayı ve beslenmeye bağlı hastalık riskini en aza indirmeyi hedeflemektedir.

Sürdürülebilir beslenme: düşük çevresel etkiye sahip, erişilebilir, uygun fiyatlı, güvenli, adil, kültürel olarak kabul edilebilir ve bireylerin sağlığını ve refahını tüm boyutları ile destekleyen diyetler olarak tanımlanmaktadır.

Sürdürülebilir ve sağlıklı beslenme ile şimdiki ve gelecek nesillerin en ideal büyüme ve gelişime ulaşabilmesini; bireylerin yaşamlarının tüm evrelerinde ideal fiziksel, ruhsal ve sosyal iyilik haline erişebilmesinin desteklenmesini; yetersiz beslenme, obezite, bulaşıcı olmayan kronik hastalıklar, besin ögesi yetersizlikleri gibi her türlü kötü beslenme durumunun önlenmesine katkıda bulunmayı ve gezegen sağlığı ve biyoçeşitliliğin korunmasını amaçlamaktadır.

Sürdürülebilir beslenme için neler yapılabilir?

- Et tüketiminin (özellikle kırmızı ve işlenmiş et) azaltılmalıdır.

- Daha çok sebze ve meyve tüketilmelidir.

- Baklagiller, sert kabuklu yemişler, tam tahıllar gibi bitkisel kaynaklı besinlerin tüketiminin

artırılmalıdır.

- İşlenmiş ve paketlenmiş gıda tüketiminin azaltılmalıdır.

- Besin atığının azaltılmalı israfın önüne geçilmelidir.

- Yerel ve mevsiminde gıdalar tercih edilmelidir.