1-7 Mart Yeşilay Haftası
06 Mart 2019

1-7 MART YEŞİLAY HAFTASI

Yeşilay Haftası, bağımlılıklardan uzak, sağlıklı bir yaşama dikkat çekmek üzere her yıl 1-7 Mart tarihleri arasında kutlanmaktadır.

Tütün ürünleri sadece içene değil, çevresindekilere de zarar vermektedir. Dumanı ile etrafa yayılan zararlı maddeler sadece nefesle değil, cilt üzerinden de emilerek vücuda zarar verebilir. Kana rahatlıkla karışarak vücudun bütün organlarını olumsuz etkiler.

Tütün dumanında; amonyak (kimyasal temizleyici), karbonmonoksit (egzoz gazı), naftalin (güve ilaçlama), kadmiyum (araba akülerinde, pillerde), aseton (oje ve kimyasal çözücü) gibi 6000'den fazla kimyasal madde vardır. Bunlardan en az 250'sinin zararlı olduğu ve 50'den fazlasının da kansere neden olduğu bilinmektedir. Bu kimyasal maddeler tütün dumanında oldukça fazla miktarda bulunmaktadır.

Uyuşturucu bağımlılığı, vücudun işlevlerini bozan maddelerin kullanılması, bundan dolayı zarar görülmesine rağmen bu maddelerin kullanımının bırakılamamasıdır.

Kişiler genellikle uyuşturucuyu ilk denediklerinde kullanımını kontrol edebileceklerini düşünürler. Oysa bir kez madde kullanmak bile son derece risklidir. İlk kullanımdan sonra tekrar madde alma isteği doğar. Aynı etkinin sağlanması için maddeyi kullanma sıklığı ve miktarı artar. Bağımlılık yavaş yavaş, sinsice gelişir ve kişi genelde bağımlı olduğunun farkına bile varmaz.

Bağımlılık bir beyin hastalığıdır. Bağımlılıkla mücadelede mutlaka uzman kişilerden, kuruluşlardan destek alınız.

• Tütün bağımlılığı tedavisi için destek alabileceğiniz yerler:
  • ALO 171 Sigara Bırakma Danışma Hattını ücretsiz arayarak ihtiyacınız olan desteği alabilirsiniz.
  • Sigara Bırakma Poliklinikleri:

GAZİANTEP İLİ SİGARA BIRAKMA POLİKLİNİKLERİ

25 Aralık Devlet Hastanesi

Değirmiçem Mah. Mareşal Fevzi Çakmak Bulvarı No:38 Şehitkâmil

0(342) 338 2525

Şehitkâmil Devlet Hastanesi

Pirsultan Mah. Çetin Emeç Cad. Şehitkâmil

0(342) 324 6767

Abdülkadir Konukoğlu Sağlıklı Hayat Merkezi

Güvenevler Mah. 38 Nolu Cad. 11 Nolu Sok. No:8 Şehitkâmil

0(342) 322 5180

Nizip Devlet Hastanesi

Fatih Sultan Mah. Hastane Cad. Nizip

0(342) 517 5400

Oğuzeli İlçe Sağlık Müdürlüğü

Subaşı Mah. Vilayet Cad. No:6 Oğuzeli

0 (342) 571 2124

Gaziantep Üniversitesi (Şahinbey Araştırma ve Uygulama Hastanesi)

Gaziantep Üniversitesi Şehitkâmil

0 (342) 360 6060

• Alkol ve Madde Bağımlılığı tedavisi için destek alabileceğiniz yerler:

• ALO 191 Uyuşturucu ile Mücadele Danışma ve Destek Hattı’nı ücretsiz arayarak ihtiyacınız olan desteği alabilirsiniz.
  • Alkol ve Madde Bağımlılığı Tedavi ve Eğitim Merkezi (AMATEM)

Tel: 0342 290 14 14

Adres: Yukarıbeylerbeyi Mahallesi, 22 Nolu Sk. No:27, 27630