Sanattan Hayata 2 Projesi
22 Şubat 2019

Sanattan Hayata 2 Projesi

Sanattan Hayata projesinin ilki 2015 yılında SODES tarafından 107.100 TL bütçe ile AMATEM’de başlatılmıştır. Projeye gösterilen yoğun ilgi sebebiyle  “Sanattan Hayata 2 “ projesi yine SODES finansmanında 2017 yılında 118.600 TL bütçe ile İlaç Tıbbi Cihaz ve Sağlık Hizmetleri Başkanlığımız İzleme ve Değerlendirme Birimimiz tarafından yenilenmiştir. Yapılan bu proje ile AMATEM’de Müzik, Mozaik ve Resim Atölyeleri kurulmuştur.

Projenin sonunda Madde Bağımlılığı Tedavisi gören hastalar tarafından yaklaşık 60 adet mozaik tablo ve 60 ‘a yakın resim çalışması gerçekleştirilmiştir. 1 Yıllık proje kapsamında yaklaşık olarak bağımlılıkla mücadele eden 400 hastaya ulaşılmıştır.

20.02.2019 tarihinde Şehitkamil Kültür Merkezinde saat 14:00’ da İl Sağlık Müdürlüğü İlaç Tıbbi Cihaz ve Sağlık Hizmetleri Başkanı’nın konuşması sonrasında açılış gerçekleştirildi.

Madde Bağımlılığı Tedavisi gören hastalar tarafından yapılan resim ve mozaiklerden oluşan sergiye yoğun ilgi gösterilmiştir.

 

Projenin Amacı:

            Bağımlılık tedavisi çeşitli disiplinleri ilgilendiren tıbbı tedavinin yanında Psikolojik sosyal ve uğraşsal yaklaşımları gerektiren multidsipliner bir tedavi şeklidir. Madde Bağımlığı tedavisi gören bireylere kendini ifade edebilme yetenekleri kazandıran ve karşılıklı etkileşim ilkesine dayanan bir model uygulanması gerekir. Bu çalışmalar özel bir sanat veya eğitim alt yapısı gerektirmez. Sanatla terapi grup terapisi süreci şeklinde düzenlenerek psikodrama teknikleriyle yürütülür. Bu tedavi şekli AMATEM’lerde uygulanır. AMATEM’de uygulanan sanatla terapi yöntemi tedavide oldukça olumlu yanıtlar alınmasına katkı sağlamaktadır.

Hastalarda uzun süre madde kullanımının etkisi yâda tedavi yaşamasında kullandıkları kimyasallar nedeniyle yeti yitimi yaşanmakta ve yetenekleriyle alakalı öz güven ve girişimsel anlamda yetersiz kaldıkları bilimsel olarak tespit edilmiştir. Bu nedenle maddeden arındırma tedavisinin yanında iş- uğraşı atölyelerinde bireylerin eğitilmesi ve uğraşısı tedavi sürecine çok ciddi manada katkı sağlamaktadır. Gaziantep'in mozaik sanatıyla tarihi bağı ve hastalar üzerindeki olumlu etkileri değerlendirildiğinde ilk sıralarda yer almaktadır. En az mozaik sanatı kadar resim sanatının da hastalar üzerindeki beceri kazandırma ve olumlu motivasyonel etkileri tespit edilmiştir. Amatem içerisinde beceri kazanan ve tedavilerini de olumlu bir şekilde tamamlayan hastaların tedavi sonrasında da önemli bir beceri kazanmış olması nedeniyle topluma kazandırılmaları anlamında önemli bir aşama olmaktadır.

AMATEM’de kurulan Mozaik ve Resim Atölyeleri ile Düzenlenecek olan faaliyetler madde bağımlılığı tedavisine önemli ölçüde destek vermektedir. Hastaların müzikle dinlenmeleri resim sanatıyla uğraşırken duygularını rahat ifade edebilmelerini ve mozaikle uğraşırken stresten uzaklaşarak rahatlamaları sağlanmaktadır. Bunun yanında proje faaliyetlerinin, hastaların küçük motor kas becerilerinin ve kontrolünün tekrar sağlanması yönünde önemli faydaları olduğu sonucuna varılmıştır.